Karate Kyokushinkai

Karate Kyokushinkai este un stil de arte martiale de origine japoneza creat de Masutatsu Oyama, este una dintre cele mai complexe arte martiale din lume, ce pune accentul atat pe dezvoltarea fizica armonioasa, cat si pe dezvoltarea mentala si disciplinara. Este un stil de lupta full contact, extrem de eficient pentru autoaparare, destinat atat copiilor, femeilor si persoanelor mai in varsta, cat si sportivilor de performanta.

Cursurile de karate Kyokushin au ca scop imbunatatirea conditiei fizice, dezvoltarea unui corp armonios, sanatos, dezvoltarea unui spirit si unui moral puternic, incredere in propriile forte, dezvoltarea curajului si a increderii in sine, respect fata de sine si fata de cei din jur, atentie sporita.

Kyokushinkai Kanji

kanjiIn caligrafia japoneza, kanji, ce apare pe pieptul gi-ului (costumul de antrenament), este compus din trei caractere:

  • KYOKU – inseamna ultim, fundamental
  • SHIN – inseamna adevar, realitate
  • KAI – inseamna organizatie, asociatie

Traducerea literara este „Scoala Adevarului Suprem”.

 

Simbolul Kyokushin Karate

kankuSimbolul Kyokushin Karate-ului este Kanku. Kata KANKU (Ia origine una singura, apoi predata in multe scoli in doua forme KANKU DAI si KANKU SHO) începe prin ridicarea mâinilor printr-o miscare circulara deasupra capului, loc în care acestea se opresc. Degetele mari si aratatoarele sunt lipite si formeaza astfel simbolul KANKU (o forma usor stilizata). In timpul executiei acestei miscari, privirea este directionata prin deschizatura formata prin unirea palmelor, undeva in departari spre cer. Este vorba de fapt de o privire orientatä undeva spre interiorul fiintei umane cu rolul de a favoriza în egala masura unitatea spirituala si pe cea fizica. Punctele simbolului KANKU sunt degetele mainii si reprezinta limitele sau extremele; ele sunt din punct de vedere filozofic elementul finit, marginit. Portiunile late din lateral reprezinta mâna, SHUTO sau pumnul ca expresie a fetei sau puterii. Centrul simbolului KANKU este spatiul dintre mâini si sugereaza infinitul, necuprinsul, vidul în sens filozofic. Cercurile, atât cel interior cât si cel exterior sugereazä continuitatea si perpetua miscare circulara.

Kanku simbolizeaza forta bratelor si unitatea prin care privesti infinitul. Cercul simbolizeaza continuitatea care este format dintr-o infinitate de puncte simbolizand fiecare clipa.”

Gradele in Karate Kyokushin

Gradele in Karate Kyokushin sunt împărțile în grade kyu pentru învățăcei (jap. kohai) și dan pentru instructori (jap. senpai) și antrenori (jap. sensei).
Gradele kyu pornesc de la valoarea 10 și prezintă un trend descrescător până la kyu 1, aceste gradații fiind însoțite de centuri colorate pentru diferențierea gradelor. Culorile centurilor diferă din două în două grade având culori specifice de portocaliu (kyu 10 și 9), albastru (kyu 8 și 7), galben (kyu 6 și 5), verde (kyu 4 și 3) și maro (kyu 2 și 1). Pentru instructori și antrenori centurile au culoarea neagră, iar gradațiile dan au valori cu trend crescător de la 1 la 9. Valoarea maximă a gradațiilor dan, 10 dan, este rezervată fondatorului de stil, care este denumit sosay.

Semnificatiile culorilor centurilor

Alb Fara Kyu centura-alba-kyokushin-karate Nivelul purităţii şi a potenţialului ascuns, începătorul nu ştie nimic despre karate, nu are nici o experienţă.
Portocaliu 10&9 Kyu centura-portocalie-kyokushin-karate Nivelul stabilităţii, simbolizează licărirea primelor zori în cerul din noapte.
Albastru 8 & 7 Kyu centura-albastra-kyokushin-karate Nivelul de volatilitate, capacitatea de a se adapta, simbolizează culoarea cerului înainte de răsăritul soarelui.
Galben 6 & 5 Kyu centura-galbena-kyokushin-karate Nivelul de aprobare, semnifică – pe cer rasare soarele.
Verde 4 & 3 Kyu centura-verde-kyokushin-karate Nivelul emoţional, al sensibilităţii, datorita soarelui, natura inverzeste.
Maro 2 & 1 Kyu centura-maro-kyokushin-karate Nivelul creativ, culoarea copacului, pămintului – simbolizează maturitatea.
Negru 1-9 Dan centura-neagra-kyokushin-karate Nivelul măiestriei, culoarea neagră le absoarbe pe toate, aşa că în mod tradiţional este considerată un simbol al înţelepciunii.

 

Descrierea tehnicii

Initierea in Kyokushin consta in trei elemente principale: tehnica, disciplina/forma, sparring. Acestea sunt denumite uneori cele trei „K’s”, dupa cuvintele japoneze : kihon (tehnica), kata (forma) si kumite (sparring).

Kihon este o combinatie de tehnici efectuate in deplasare sau pe loc avand la baza o idee logica si practica a executiei acestora. Efectuate respectand principiile de baza stau la baza desavarsirii tehnicilor si a dezvoltarii maestriei si abilitatilor in ceea ce priveste executia de kata si abordarea kumite-ului.

Kata este o lupta imaginara cu mai multi adversari, care are ca scop dezvoltarea vitezei, intarirea musculaturii, cresterea detentei, imbunatatirea respiratiei si imprimarea blocajelor in subconstient, este o succesiune de blocaje si atacuri de brat si de picior, executate intr-una sau mai multe pozitii si care implica un numar de deplasari inainte, inapoi si in laterale.

Kumite reprezintă acea ramură a karate-ului care presupune lupta directă între doi parteneri. În accepțiunea regulamentelor actuale ale I.K.O. Sosai, aceasta implică lovituri de braț și de picior în sistem full-contact.

 

Cursuri de Karate Kyokushin in Sibiu – desfasurate in cadrul Clubului Sportiv TERRASPORTIKA – Sensei Ovidiu Bastea

Organizam antrenamente sportive pentru copii (fete si baieti), adulti, incepatori sau avansati