Stretching Sibiu

stretching sibiuDaca esti in cautarea unei metode mai usoare de a-ti imbunatati forma fizica si de a-ti tonifia musculatura, stretchingul este solutia. Desi denumirea te poate duce cu gandul la cine stie ce miscari si contorsiuni, stretchingul presupune de fapt un ansamblu de exercitii de incalzire si intindere a musculaturii si a articulatiilor.

Pentru ca nu solicita prea tare organismul, acest tip de exercitii pot fi efectuate de persoane de toate varstele si indiferent de forma fizica in care se afla. Efectuat cu regularitate, stretchingul imbunatateste mobilitatea articulatiilor si a musculaturii precum si elasticitatea si flexibilitatea intregului corp. De asemenea, creste forta si rezistenta muschilor, stimuleaza circulatia sanguina si a substantelor nutritive, ducand astfel la fortificarea sistemului osos.

De obicei, exercitiile de stretching sunt efectuate de sportivi la inceputul si la sfarsitul antrenamentelor pentru a-si intinde usor musculatura si a-si spori flexibilitatea si, implicit, performantele atletice.

La finalul antrenamentelor, miscarile de intindere au rolul de a detensiona musculatura si de a accelera circulatia la nivelul grupelor musculare care au fost antrenate. Acest tip de exercitii este foarte important pentru ca ajuta la eliminarea toxinelor acumulate in tesuturi ca rezultat al arderilor. Un alt beneficiu al stretchingului este acela ca, prin marirea flexibilitatii, micsoreaza posibilitatea producerii unei accidentari in timpul activitatii fizice.

10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre stretching

1. Este recomandat ca programul de stretching sa includa sesiuni de minim 15 minute, de doua sau trei ori pe saptamana. Cel mai indicat moment al zilei pentru a face acest tip de exercitii este atunci cand ne simtim in forma, mai ales intre orele 14-16, cand flexibilitatea noastra atinge punctul optim!

2. Mediul in care se desfasoara sedinta este important! Asigura-te ca incaperea este bine aerisita, dar calda (cel putin 20 grade C), iar muzica – relaxanta (spre deosebire de fitness, unde fundalul sonor trebuie sa fie cat mai antrenant).

3. Chiar daca exercitiile sunt aparent „blande”, aceasta nu inseamna ca trebuie ignorata perioada dedicata incalzirii. Aceasta este esentiala! Este timpul sa iti amintesti de ceea ce faceai in scoala primara. Cele aproximativ 10 minute de la inceputul fiecarui antrenament trebuie sa contina un mix de exercitii de incalzire a tuturor incheieturilor pana la nivelul degetelor combinate cu cateva miscari aerobice (o bicicleta, joc de glezne, sarituri cu sau fara coarda). Rolul este de ridicare a temperaturii corpului pentru a creste fluxul de sange de la nivelul muschilor.

4. Exercitiile se executa incet, cu muschii bine intinsi dupa ce au fost bine incalziti. Nu te gandi la serviciu, la probleme ramase nerezolvate. Pentru a te bucura pe deplin de beneficiile acestui tip de miscare, fiecare exercitiu trebuie efectuat de minim doua ori si maxim cinci ori, pe fiecare parte.

5. In cele cateva zeci de secunde (intre 10-30 de secunde) cat trebuie sa dureze fiecare exercitiu, concentreaza-te pe miscare, pe fiecare grupa de muschi lucrata si pe efectele sale tonice si relaxante. Fa o pauza de 10 secunde intre exercitii. Concentrarea e importanta, deoarece daca lucreaza si mintea la un loc cu corpul, efectul va fi garantat!

6. Stretchingul pune mare accent pe respiratie! Practicarea sa iti va aminti (daca va fi cazul) sa respiri corect. Asadar, inspira adanc pe nas si expira de doua ori mai lung pe gura, constientizand in acelasi timp contractia abdominala. In modul acesta si cei astmatici vor beneficia de imbunatatirea calitatii respiratorii.

7. O persoana care nu a facut miscare de mult timp va descoperi ca este destul de putin flexibila, iar in timpul primelor sedinte, exercitiile o vor pune in situatia in care va resimti din plin fiecare intindere. Nu dispera, rezultatele nu vor intarzia sa apara!

8. Importanta este si ordinea de executie; se va trece treptat din partea superioara a corpului spre trenul inferior, executandu-se cate 1-2 exercitii pentru fiecare grupa musculara. La cele facute din picioare, genunchii se flexeaza usor pentru a proteja mai bine coloana.

9. Dupa un set de exercitii la sol, revenirea in picioare nu se face brusc, ci prin cateva minute „intermediare” de relaxare in sezut.

10. Trebuie sa tii cont de faptul ca unele posturi pot fi usor incomode daca nu chiar dureroase. Nu se face nici o fortare articulara, ci se progreseaza lent. Daca apare brusc o senzatie dureroasa ascutita, opreste-te! Vei relua antrenamentele in alta zi.

In cadrul clubului nostru, stretchingul face parte integranta din toate sedintele desfasurate – Tae Bo, Pilates, Body Workout, TaiGym, Karate.