Arte Martiale

arte martiale sibiuArtele martiale reprezinta un sistem complex de tehnici de lupta, cu sau fara arme, insusit la nivel individual. Artele martiale, in acceptul actual, au in general origine orientala si presupun cautarea de catre practicanti a unui sens mai adanc decat simpla pregatire pentru o confruntare fizica. Aceste teluri se constituie intr-un evantai larg, de la aspiratii religioase pana la simpla mentinere a unei sanatati perfecte. Din cauza scopurilor urmarite de fiecare tip de arta martiala, acestea nu sunt in esenta sporturi, insa spiritul de competitie prezent in unele dintre ele si pregatirea fizica pe care o presupun au dus la includerea unora (sau a formelor fizice de manifestare a lor) in aceasta categorie. In realitate, practicarea artelor martiale inseamna in principal dezvoltarea unei constiinte superioare, in armonie cu mediul inconjurator si autocontrol realizat prin exercitii fizice si mentale, cunostinte extinse de medicina, filosofie orientala, tehnologia materialelor (pentru folosirea armelor), psihologie, etc.

In functie de principiile strategice folosite, rolul acordat fortei, vitezei si initiativei, artele martiale se impart in doua mari ramuri (scoli), stilul extern si stilul intern.

Artele martiale externe sunt cele care se bazeaza pe forta bruta, unde practicantul trebuie sa fie capabil sa se opuna si sa reziste atacului, sa contra-atace. Artele martiale interne se bazeaza mai mult pe flexibilitatea si abilitatea de deviere a atacurilor, atitudinea este lipsita de incordare. Chiar daca miscarile sunt rapide, corpul este relaxat si urmeaza energia oponentului.

In general, stilurile interne se caracterizeaza prin moliciune si elasticitate, prin miscari relaxate, coordonate de o respiratie profunda si naturala. Corpul lucreaza ca un tot unitar, fara nici o contractie musculara inutila. Majoritatea exercitiilor din stilurile interne sunt practicate lent, pentru a imbunatati coordonarea intregului corp si pentru a putea aparea starea meditativa, in care atentia este indreptata catre aspectele interioare ale fiintei.

Spre deosebire de stilurile externe, in care antrenamentele incep prin atentia acordata puterii fizice, vitezei de executie a tehnicilor si aplicatiilor in lupta, in stilurile interne se pune accentul, inca de la inceput, pe aspectele interioare, cum ar fi constiinta spiritului, mintea si energia sau respiratia. Progresul in artele martiale interne incepe de la minte si se propaga la corp. In timpul practicii, toate gandurile trebuie indepartate si atentia concentrata la ceea ce se exerseaza. In acest fel, apare linistirea mintii.

Beneficii ale practicarii unei arte martiale

Printre beneficiile fizice obtinute in urma antrenamentelor se numara:

– imbunatatirea conditiei fizice in general – cresterea flexibilitatii, – dezvoltarea capacitatii aerobe, – fortificarea / intarirea corpului, – imbunatatirea echilibrului, – greutatea corporala este mentinuta in limite normale – controlul corpului – dezvoltarea coordonarii – cresterea vitezei de reactie

Efectele pozitive asupra personalitatii unui practicant sunt:

– cresterea stimei de sine, demnitatii – disciplinarea – spiritul de echipa – respectul pentru colegi, profesor – incurajarea comunicarii cu persoanele din jur – incurajarea exprimarii parerilor – cresterea vitezei de gandire – stimularea dinamismului – stimularea spiritului de observatie – stimularea capacitatii de concentrare

Arte martiale in Sibiu

In prezent, in orasul Sibiu sunt organizate cursuri de arte martiale pentru copii si adulti sub indrumarea lui sensei Ovidiu Bastea. Acesta a inceput practica Artelor Martiale descoperind si urmand stilul Kyokushinkai, din data de 5 Mai 1990, sub indrumarea lui sensei Bradu Gheorghe. Din anul 1996 este instructor in cadrul C.A.M.T.A. Sibiu, iar apoi din anul 2011 instructor si presedinte fondator al Clubului Sportiv Terrasportika, din cadrul Federatiei de Kyokushinkai Traditional din Romania.

In cadrul campionatelor organizate, sportivii Clubului Terrasportika Sibiu s-au prezentat excelent urcand pe primele locuri ale podiumului, aducand clubului medalii si titluri, performantele obtinute demonstrand seriozitatea si perseverenta in pregatire.